26.05.2012 г.

Vintage



Едно модно явление, което се наложи в последните години, което аз много харесвам -Vintage.
Истината е, че се заражда през 70-те години на 20 век., когато се появява конфекцията. Тогава в Лондон се появява vintage бутика Biba с модели от 30-те год. Оттогава се налага мнението, че  vintage е вещ от предно поколение, но е била моден писък за времето си.



Понятието vintage първо се използва при винопроизводителите. Естествено за вина от благодатна и качествена реколта, което се цени изключително много. Постепенно понятието придобива по - широк смисъл. Налага се и във фотографията и модата.



За vintage дрехи се възприемат не по - стари от 60-те и не по - нови от 20-30-те. Дрехи, които са били моден писък за времето си,чанти, брошки и обувки. Допуска се и реставрацията им, стига да не нарушава оригиналния общ стил, т.е. дрехите и аксесоарите трябва да са от определен период, а не да се смесват десетилетия. Преди всичко трябва да преценим дали облеклото ни отговаря на обстановката.И ако все още се чувстваме неуверени в този стил, започнете да комбинирате дрехите си с vintage аксесоари - колиета, пръстени, обеци....И когато се почувствате по - уверени може и да носите vintage дрехи.

Много от известните в момента дизайнери ни предлагат дрехи от минали десетилетия, но актуални в момента. Като комбинират по - нови материи с по - стари модели кройки. В следствие, на което се наблюдават няколко вида vintage дрехи:
-оригинален-с дрехи изработени не по - късно от 80-те и не по - рано от 40-те години.
-псевдовинтидж- дрехи, които са изкуствено състарени. Разграничението може да се направи по конците.
- vintage тъкани-не по - късно от 80-те. Два са вариантите от тях се шият автентични кройки или по - съвременни.
- комбиниран vintage- дреха, чиято изработка е микс от съвременни материали и vintage елементи.
-стилизации ала vintage- наблюдава се по фотосесии и модни колекции.
Използват се днес стари мотиви, декорации,кройки, елементи.





Vintage дрехите лесно се намират в Интернет, но цената на онлайн дрехи  е по - висока. И трябва да съобразим, че материята е поизтъняла и размерите не си отговарят към наши дни. Преди да си купите vintage дрехи се запознайте с характерни vintage елементи за десетилетията.
Защото можете да бъдете измамени при закупуването на  дамски дрехи онлайн. Трябва да сте много внимателни при онлайн пазаруване на дрехи .След това можете спокойно да погледнете в магазини за дрехи  от типа втора употреба или гардероба на баба.



Важно условие при закупуването на vintage дрехи е да обърнете внимание на етикета й. Трябва да е избледнял, пожълтял, защото тъканта е стара. Обърнете внимание и на производителя - може вече да не съществува на пазара. Обърнете внимание на дизайна, състава на материята, кройката, силуета, цветовата гама и принтовете.

Всеки избира сам за себе си как да се облича, но vintage дрехите предлагат уникалност. Тя е модна класика.



( Използвани са материали от сп."Всичко за жената"бр.290. Изказвам искрената си благодарност за тази подробна и изчерпателна статия за vintage стила.)








Няма коментари:

Публикуване на коментар